Goman Brand co.

Minne menet, nelikymppinen nainen?

Jää työ, jää puoliso ja jää perhe. Jää ehkä kotimaakin, kun nelikymppinen nainen huomaa tulleensa elämän puoliväliin ja etsii uutta naiseuttaan. ”Kasvumatka itseensä olisi hyvä tehdä pienin ja harkituin askelin. Suurilla ja äkkinäisillä voi olla katastrofaaliset seuraukset”, sanoo perheneuvoja ja kirjailija Kaija Maria Junkkari. Naisen parhaat vuodet on hänen teos naisen kasvusta keski-iässä – tutkimustyö oli hänen tapansa siirtyä naisen toiseen aikuisuuteen. Uuteen tilaan, jossa ruumis vähin erin muuttuu hedelmättömäksi, mutta jossa elämänkokemuksen, viisauden ja voiman hedelmät kypsyvät.

Siirtymä uuteen elämänvaiheeseen aiheuttaa monenlaisia mielenliikahduksia. Ja saakin aiheuttaa. Hyvä vanhuus edellyttää, että keski-iässä kohtaa itsensä ja ahdistuksensa. Antaa itselleen luvan ja aikaa surra, vihata, pelätä ja puhua puhki kaikki ne asiat, jotka hiertävät niin menneisyydessä kuin nykyisyydessä.

”Jokaisella ihmisellä on valtava tarve kypsyä henkisesti. Muutos on välttämätön ja hedelmällinen, mutta usein myös tuskallinen”, Junkkari kuvailee. ”Kasvun vaiheessa on aluksi kurja olla. Itsensä tuntee haluttomaksi, vanhaksi, itkuherkäksi ja masentuneeksi. Vähitellen katse kääntyy sisimpään, jossa alkaa nähdä työstämistä vaativia asioita.”

vision
Keski-ikäistyminen tapahtuu jokaisella omassa tahdissa, omaan tapaan. Joku ehkä tuntee putoavansa suorilta jaloilta rähmälleen syvään kuiluun, mutta toinen kuvaa oloa lähinnä levottomaksi tai tyytymättömäksi. Kasvukriisi saattaa keikauttaa kerralla koko olemisen, mutta yhtä hyvin se voi kuplia tuntuvammin vain jollain tietyllä alueella, esimerkiksi työ- tai perhekuvioissa, jolloin muu elämä voi samaan aikaan olla varsin seesteistä. Samanlaista  kasvukriisiä on myös yrittäjyydessä.never give up

Niin ison kuin pienen ahdistuksen vastaanottaminen vaatii aina rohkeutta. On uskallettava nähdä vaikea asia, on tartuttava siihen ja vähitellen kuorittava nahkaansa uudeksi kuin käärme. Oman epätäydellisyytensä ja kuolevaisuutensa tiedostaminen voi joskus tuntua niin tuskalliselta, että mieluummin pakenee kasvukipuja uuteen elämäntilanteeseen.

Henkilökohtaisesti olen huomannut että ajan myötä oivaltaa että kaikesta selviää, mutta herkkyys elämälle ja rohkeus tuntea täysillä heikkenee kovien kokemusten kautta.
”Neljänkymmenen molemmin puolin on ollut aikaa, jota kutsun erämaa-ajaksi. Silloin en odottanut enkä toivonut elämältä mitään, vaan ajattelin pikemminkin: kunpa tämä jo loppuisi”

Mielen perimmäisissä koloissa lymyää myös elämätön elämä eli varjo, kuten psykiatri Carl Jung sitä kutsuu. Varjoa on kaikki se, mitä olisin halunnut olla tai mitä olen itsessäni torjunut, laiminlyönyt ja hävennyt.

MIKKO LAGERSTEDT

”Vanhenemiseen liittyy vastakkaisia mielikuvia: toisaalta ajoittain surullisia kuvia väsymyksestä, voimattomuudesta, muistamattomuudesta ja rypyistä. Mutta myös kuvia vapaudesta, riippumattomuudesta, eheydestä ja ilosta. Minulle on ollut hämmästyttävä kokemus se, että kun jostain luopuu, tilalle löytyy aina jotain muuta.”

Vaihdevuosissa naishormonien tuotanto vähenee, jolloin naisessa olevat mieshormonit pääsevät enemmän esille. Nainen ikään kuin miehistyy, saattaa saada jopa viikset ja alkaa käyttäytyä ’miesmäisen’ määrätietoisesti. ”Viisikymppisessä naisessa on mielestäni amatsonin voimaa. Hänestä on tulossa matriarkka, elämää kokenut, myötätuntoinen, luja ja tyylikäs nainen”
”Olen kokenut johdatusta kokonaisvaltaisesti, joskus hämmästyttävällä, jopa pelottavallakin tavalla. Elän toivon varassa, että kaikella on tarkoituksensa, minunkin elämälläni. Haluaisin tulla muistetuksi siitä, että olin aidosti oma itseni.”

Vaikeidenkaan elämäntilanteiden kohdatessa ei siis pitäisi jäädä epätoivoon eikä luovuttamiseen. Ihmisellä on kasvutekijöitä, jotka voivat johtaa selviytymiseen raskaissakin vastoinkäymisissä. Elämänkatsomus voi muuttua: se mikä elämässä on tärkeää, voi saada uuden painotuksen. Lopputuloksena voi olla havainto, että näinkin voi pärjätä. Hyvä elämä ei vaadi toteutuakseen kaikkea. Se mitä on, voi olla riittävää, ja silloin se muuttuu arvokkaaksi ja hyväksi !

Olen saanut itselleni paljon voimaa Tommy Hellstenin ajatuksista

”  Kun uskot unelmiisi ,alat kasvaa niitä kohti !”

Jotta tulevaisuus
ei olisi menneisyyden
kaltainen,
on uskallettava astua
tyhjän päälle
ja menettää
kaiken hallinta.

Avaa kätesi
Anna kaiken
virrata vapaasti.
Luovuta luottaen.
Vasta silloin elämääsi
pääsee se uusi, joka
odottaa vuoroaan.

Marika

http://www.pellervo.fi/pellervo/kp9_04/nelikymppinen.htm

Mainokset
This entry was published on 17.1.2016 at 8:41 pm and is filed under Inspiration & Dreams. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: